Малките количества алкохол в бутилките може да се превърнат в чудесни коктейли Колкото и добре да сте

...
Малките количества алкохол в бутилките може да се превърнат в чудесни коктейли Колкото и добре да сте
Коментари Харесай

Новогодишна трапеза с коледни остатъци

Малките количества алкохол в бутилките може да се превърнат в чудесни коктейли
Колкото и добре да сте възнамерявали храната и напитките по Коледа, сигурно в дома ви продължава да има някои изостанали количества и сърце не ви дава да ги изхвърлите. Предишни години евентуално сте замразявали неизядените ястия и сте готвили нови за новогодишните празници, само че при настоящия безценен ток трупането на храна във фризера не е добра концепция, изхвърлянето ѝ е още по-лоша.

Защото не става въпрос единствено за вашите персонални финанси, а за увеличение на въглеродния отпечатък, който оставяте на планетата. Би Би Си заяви за изследване на английската благотворителна организация WRAP, съгласно което изхвърляните от семействата боклуци се усилват с към 30% по Коледа и Нова година. Само във Англия 100 000 тона птиче месо от коледната софра отива в кофите за отпадък всяка година. Експертите на организация са пресметнали, че с него

могат да се направят 800 милиона порции

къри за последващо празнично събиране. С количествата изхвърлени моркови пък деветте северни елена на Дядо Коледа ще се хранят близо 500 000 години, в случай че всеки ден им се дава по един от тях. Подобни проучвания работят в действителност отрезвяващо, изключително когато идват на фона на от ден на ден доказателства по какъв начин световното стопляне трансформира живота ни. Ето, ние в България за поредна година посрещаме Новата година с извънредно топло време и непознатите туристи анулират резервациите си за зимните ни курорти. В Съединени американски щати пък се борят с опустошителни снежни стихии.

Така че лековатото изхвърляне на празнични боклуци не е просто въпрос на персонален избор, а сериозен публичен проблем. Освен това към този момент има стотици предписания, които могат да ви оказват помощ да превърнете остарялото ястие в ново, а дребните количества изостанал алкохол в бутилките - в чудесни коктейли.

За разлика от Коледа, когато традициите преобладават при избора на ястия,

посрещането на Нова година търпи многообразие

Така че не се колебайте да експериментирате с това, което имате в хладилника и по шкафовете. Колкото по-екзотично наподобява храната, толкоз по-големи са възможностите да заинтригувате гостите си с нея, защото по време на продължителните празници евентуално са пробвали много неща.

Същия метод може да приложите и във връзка с питиетата, които ще предложите. Английският специалист по алкохол Ричард Годуин предлага да превърнете незавършената по Коледа бутилка с алкохол в коктейл. Ако имате някакво бренди, вземете 40 мл от него и ги смесете с 20 мл десертно вино, 10 мл лимонен сок и 5 мл захарен сироп. Разклатете ги мощно с лед в шейкър или различен затворен съд. Прецедете получената примес през ситна цедилка в замразена коктейлна чаша и използвайте кора от портокал или лимон за декорация. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР